Vitamíny bez cenzury

Yucca – všestranná opora pro vnější i vnitřní užití

Yucca.jpg

Věděli jste, že účinné látky, které yucca obsahuje se nazývají saponiny?

Základní informace

Yucca (Yucca Schidigera), známá také pod českým názvem juka, je označení pro rod jednoděložných rostlin z čeledi chřestovité, který spadá do podčeledi agávovité. Do tohoto rodu patří asi kolem 40 druhů. Jedná se o vytrvalé rostliny, mají většinou stromovitý vzrůst a svým vzhledem připomínají palmy. Jejich silný kmen může být větvený nebo nevětvený a přímo z něj vyrůstají listy mečovitého tvaru, které jsou tuhé až dužnaté. Bílé květy jsou zvonkovitého tvaru a příjemně voní. Celý rod yucca je nejvíce rozšířen v jižních částech USA, v Mexiku a v severní části Střední Ameriky. 

Dle dochovaných informací víme, že domorodé kmeny pouštních indiánů, kteří obývali hranice USA a Mexika využívali od pradávna yuccu jako léčivou rostlinu a nazývali je „všelékem“. Bylo zjištěno, že tyto kmeny se dožívali výrazně vyššího věku v porovnání s jinými kmeny, které yuccu nekonzumovali. To byl také jeden z důvodů, proč se o tuto rostlinu začali zajímat vědci a léčitelé.

Funkce v organismu člověka

Největší koncentrace účinných látek z celé rostliny je v oddenku, který se také nejvíce využívá ve farmaceutickém a potravinářském průmyslu. Mezi nejdůležitější aktivní látky juky se označují enzymy, chlorofyl, antioxidanty a především saponiny. Yucca obsahuje dva druhy saponinů – asi ze 40 % se jedná o terpenové saponiny, které jsou ve vodě nerozpustné a zbytek tvoří saponiny stearanové, které jsou ve vodě rozpustné.

Základním mechanismem účinku yuccy je odstraňování patologických usazenin z těla působením saponinů, které mají přirozenou, účinnou, čistící schopnost. Působení dvou výše zmíněných typů saponinů se mírně odlišuje. Stearové saponiny se podílejí především na čištění žaludku a střev a napomáhají ke snižování „škodlivého“ (LDL frakce) cholesterolu. Mechanismus působení je poměrně jednoduchý. Stearové saponiny přicházejí do střeva, zde se naváží na „škodlivý“ cholesterol, vytvoří sloučeninu, která se dále nevstřebává do organismu a dochází k jejímu vyloučení. Tímto systémem dochází ke snížení podílu „špatného“ cholesterolu v krvi. Terpenové saponiny se vstřebávají do krve a krví jsou přenášeny do celého organismu. Účinek působení terpenových saponinů spočívá v jejich schopnosti snižovat povrchové napětí vody v tělních tekutinách. Tím je umožněno smáčení i povrchů patologických usazenin, které dosud nebylo možno účinně z organismu odstranit. Terpenové saponiny podporují odstraňování patogenních mikroorganismů, jako jsou viry, bakterie nebo plísně dále cholesterolu, kyseliny mléčné a močové, organických solí, nepřirostlých metastázujících buněk a dalších balastních látek z organismu. V další řadě terpenové saponiny pomáhají zvýšit filtrační plochu ledvin, odstranit usazeniny v ledvinách, jako jsou například kameny nebo písek a pozitivně působí také na žlučník a žlučové cesty. Dále terpenové saponiny napomáhají odstraňování kyseliny mléčné z organismu, což je velmi důležité, především po fyzické aktivitě (po tréninku, po cvičení apod.). Kyselina mléčná vzniká ve svalech vlivem fyzické aktivity a její usazení po sportovním výkonu je zodpovědné za typickou svalovou bolest a únavu. Toto působení juky vysvětluje, proč její užívání pomáhá zmírňovat pocity únavy.

Uvádí se, že juka má významně protizánětlivé a protivirové působení. Díky tomu se úspěšně využívá také při léčbě revmatických onemocnění, při zánětech a otocích kloubů nebo u omezené pohyblivosti kloubů, která je způsobena zánětem. Podle některých studií pomáhá juka také při migrenózních bolestech hlavy. Všeobecně můžeme říci, že pravidelné užívání juky zlepšuje fyzickou i duševní rovnováhu a zvyšuje přirozenou obranyschopnost.

Detoxikační a čistící schopnosti juky jsou považovány za velmi mírné a pro tělo nezatěžující. Pro názorné srovnání, toto čištění funguje podobně jako u špinavého nádobí. Saponát, který používáme na mastné nádobí, povolí povrchové napětí na povrchu talíře a mastnota se díky tomu lehce odstraní teplou vodou. Přírodní saponiny podobným účinkem fungují také ve střevech, kde se vyskytují nánosy a usazeniny na stěnách střeva. Saponiny také podporují aktivaci látkové výměny v organismu. 

Yucca pozitivně působí na náš organismus vícero mechanismy a dokáže tak ovlivnit celou řadu onemocnění nebo potíží. Například yucca podporuje:

  • detoxikaci organismu,
  • odstraňování patogenních mikroorganismů – bakterie, viry,
  • stabilizaci hladiny glukózy v krvi – glykémii,
  • posilnění imunitního systému,
  • snížení hladiny „špatného“ cholesterolu,
  • močopudné účinky,
  • podpora vylučování trávicích enzymů a tím zlepšení trávení,
  • čištění vývodů žlučníku a slinivky břišní – pankreatu,
  • urychlení hojení ran,
  • uklidňující účinky,
  • efektivní vstřebávání živin ze stravy,
  • při chronickém onemocnění tlustého střeva,
  • obnovovat přirozenou střevní mikroflóru, zejména po léčbě antibiotiky,
  • odstraňování plísní z organismu,
  • snížení pocitu únavy a ospalosti,
  • léčbu dny – napomáhá odstraňování kyseliny močové z organismu,
  • léčbu akné, ekzémů a dalších kožních problémů.

Automatický překlad do češtiny k dispozici  (návod pro nastavení)
Zdroj: www.youtube.com

Historie

Historie využívání juky sahá do dávné historie zejména v oblasti střední a jižní Ameriky, Mexika a Karibiku. Poprvé byla oficiálně juka popsána až kolem roku 1750 a to švédským botanikem Carlsem Linnaeusem. Dnes však již víme, že byla používána již mnohem dříve. Původní obyvatelé Ameriky využívali juku v mnoha oblastech svého života. Primárně byla juky využívána pro výrobu „mýdla“ a provazů. Díky vysokému obsahu saponinů, což jsou intenzivně pěnící látky, je možné z kořenů juky vyrobit „mýdlovou pěnu“. Dle dochovaných záznamů víme, že domorodí obyvatelé používali sušené kořeny juky, které rozšlehaly ve studené vodě a tímto způsobem vznikla „mýdlová pěna“, kterou využívali i čištění oblečení i k osobní hygieně. Tato „mýdlová pěna“ byla také hojně využívána při rituálních náboženských obřadech, které zahrnovaly duchovní očistu.

Domorodí Američané využívali tlusté a vláknité listy juky k výrobě provazů a lan. Výroba probíhala tak, že se nejprve jukové listy namočily do vody, aby změkly. Poté se pomocí kamenů oddělila jednotlivá vlákna od sebe. Tato vlákna se následně splétala dohromady, někdy se přidávaly také lidské vlasy nebo zvířecí chlupy. Výsledné šňůry se používaly například pro výrobu provazových žebříků, sandálů, rybářských sítí nebo košů. Toto využívání jukových listů sahá pravděpodobně až do starověku – jak nám ukazují archeologické objevy.

Další možností, jak bylo v historii juky využíváno je samozřejmě potravinářství a kulinární úprava juky. Oblíbené byly plody juky, které je možné jíst syrové nebo usušit a uchovat na zimu. Šťáva z plodů juky funguje jako syřidlo při smíchání s mlékem. Této vlastnosti využívali domorodí Indiáni při výrobě kozích sýrů. Kozí mléko smíchali s pár kapkami šťávy z plodů juky, mléko se srazilo, a zpracování se získal výživný nápoj – syrovátka a čerstvý kozí sýr. Ostatní části rostliny jsou také jedlé – mohou se jíst poupata a listy (vařené nebo pečené) a hojně se využíval také kořen rostliny. Kořen se využíval především jako zelenina, vařený nebo pečený, společně s masem nebo jinou zeleninou. Je možné ho také smažit jako hranolky.

Už domorodí Američané dobře znali i léčivé účinky juky a hojně ji využívali jako léčivou rostlinu. Dnes velmi rádi navazujeme na zkušenosti a znalosti našich předků a juka se stává jednou z velmi oblíbených léčivých rostlin, především při detoxikačních kůrách. 

Automatický překlad do češtiny k dispozici (návod pro nastavení)
Zdroj: www.youtube.com

Doporučený denní příjem

V současnosti je juka jednou z nejpoužívanějších rostlin pro detoxikaci organismu a je doporučována zejména pro osoby středního a vyššího věku. Kvalitní potravinové doplňky se vyrábí ze suroviny s botanickým názvem Yucca schidigera. Některé přípravky mohou obsahovat i extrakty z jiných druhů – ale v tomto případě mohou obsahovat až několikanásobně nižší obsah saponinových látek. Všeobecné doporučení příjmu juky v rámci detoxikační diety je většinou 1000 až 1500 mg denně. Většinou se doporučuje podstoupit dostatečně dlouhou detoxikační kůru, která by měla trvat ideálně asi 4 až 10 týdnů – dle celkového stavu organismu. Pro maximální účinky detoxikační kůry je velmi důležité dodržovat správný pitný režim (1,5 až 2 litry tekutin denně) nebo ještě lépe zvýšit svůj pitný režim (2 až 3 litry tekutin denně). Díky tomu se mohou uvolněné škodliviny efektivně vyplavovat ven z organismu. Pokud nejste velmi citlivý na příjem doplňků stravy nebo detoxikačních látek nalačno (ráno s prázdným žaludkem), doporučuje se užívání juky nalačno, ideálně asi 30 minut před jídlem. Velmi vhodná je kombinace detoxikační kůry s probiotiky (živé mikroorganismy, které podporují přirozenou mikroflóru střevního traktu), případně i prebiotiky (komplexní sacharidy, kterými se živí probatické mikroorganismy). Celou detoxikační kůru je možné ještě více podpořit také odlehčením jídelníčku, celkovou úpravou stravy případně krátkodobým půstem. Vynaložené úsilí a odříkání se Vám jistě bohatě odmění výrazným zlepšením Vašeho zdraví. 

V důsledku užívání juky se může na začátku detoxikačního procesu organismu vyskytnout zvýšená tvorba moči, průjmy nebo snížená hladina cukru v krvi (hypoglykémie). K těmto jevům dochází důsledkem zrychleného metabolismu a procesu čištění organismu. Proto je důležité během detoxikační kůry věnovat zvýšenou pozornost příjmu kvalitní stravy, dodržování pravidelného pitného režimu a zvýšit příjem vlákniny, přírodních antioxidantů, vitaminů a minerálních látek. Doporučuje se zvýšit příjem zásaditých potravin – např. okurky, kapusta, mořské řasy, špenát, brokolice, čerstvé bylinky nebo klíčky luštěnin. Naopak se doporučuje omezit příjem kyselinotvorných potravin jako je cukr, umělá sladidla, alkohol, slazené džusy, džemy nebo pečivo.

Vzhledem k detoxikačním procesům v organismu, které se nastartují při užívání juky, se může na začátku kůry objevit únava, ospalost, bolesti kloubů a svalů nebo bolesti hlavy. Příčinou je rozpouštění patologických usazenin v organismu a jejich dostávání do krevního oběhu a vyplavování ven z těla. Tento stav je jen přechodný a stabilizuje se zpravidla během 1 až 3 dnů po zahájení detoxikační kůry.  

Je důležité se připravit na to, že pozitivní účinky se dostavují někdy až po delší době soustavného užívání – účinky se projevují postupně a většinou se doporučuje kůru udržovat minimálně 1 až 2 měsíce. Všeobecně je užívání juky vhodné i dlouhodobě – v takovém případě působí i preventivně

Užívání juky má také charakteristické kontraindikace, což je omezení, kdy není tyto doplňky vhodné užívat. Pokud máte v těle implantát nebo transplantované tkáně, poraďte se prosím před zahájením užívání juky se svým ošetřujícím lékařem. Také pokud užíváte léky na ředění krve, poraďte se ohledně užívání juky se svým ošetřujícím lékařem. 
Juku je možné zakoupit v široké škále forem - především ve formě kapslí, tablet, tobolek nebo prášku. Důležité je zajímat se o kvalitu použité suroviny i formu zpracování, doporučuje se zaměřit se na kvalitní produkty od ověřených výrobců, které je možné zakoupit v lékárnách, bylinářstvích nebo ověřených prodejnách se zdravou výživou. Je důležité vždy se řídit doporučeným dávkováním dle výrobce.

Původ, výskyt a pěstování

Jak jsme se již vícekrát zmínili, celý rod Yucca pochází původně z teplých polopouštních oblastí Střední a Jižní Ameriky a patří mezi velmi odolné druhy. Přirozeně se dnes vyskytují v těchto oblastech ve volné přírodě, většinou na sušších, ale slunečných stanovištích. 
V České republice je oblíbené pěstování juky jako okrasné pokojové rostliny. Ideální je pro ni světlé, slunečné a vzdušné stanoviště. Ideální je pro ni pěstování při pokojových teplotách a v létě se jí bude dařit na balkóně, terase nebo i na zahradě. Přes zimu by měla být umístěna na světlejší a chladnější místo s teplotou asi 5 až 10 stupňů. Zálivka je mírná a v zimě ji ještě více omezíme. V letních měsících je ideální přihnojení.    

Toxicita

Všeobecně můžeme říci, že dle současných vědeckých výzkumů, je dlouhodobé užívání juky bezpečné. Při dodržování doporučeného dávkování dle výrobce doplňku stravy nejsou známy žádné vedlejší negativní účinky na naše zdraví. Vzhledem k tomu, že se jedná o surovinu nebo doplněk stravy přírodního charakteru, pokud je užíván v rozumném množství, dle doporučení výrobce, pravděpodobnost výskytu negativních účinků na organismus je velmi nízká. Juka se nedoporučuje dětem do 3 let, těhotným a kojícím ženám a osobám, které trpí potravinovou alergií na juku nebo některou složku, kterou tato potravina obsahuje. Mezi typické kontraindikace při užívání juky patří zejména implantáty (kolenní klouby apod.), transplantované tkáně nebo užívání léků na ředění krve. Pokud se Vás týká některý z uvedených případů, poraďte se ohledně užívání juky se svým ošetřujícím lékařem nebo lékárníkem.

Pokud se při užívání juky vyskytnou neobvyklé zdravotní potíže (bolesti hlavy, gastrointestinální potíže – průjem, zácpa, bolesti břicha apod.), snižte dávkování nebo přestaňte přípravek užívat. Pokud Vaše neobvyklé zdravotní potíže samovolně neodezní za 2–3 dny, poraďte se prosím se svým ošetřujícím lékařem nebo lékárníkem.

Schválená zdravotní tvrzení

Dle aktuálního seznamu schválených zdravotních tvrzení, který vydal EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin) je možné pro yuccu používat následující tvrzení.

Yucca (Yucca schidigera) podporuje detoxikaci organismu.

Zajímavosti

Indiánské kmeny označují  yuccu jako „strom života“ nebo „ zlatá jucca“.

 

--- konec článku ---