Vanad – proti ukládání cholesterolu
Věděli jste, že vanad objevil švédský biochemik a pojmenoval ho podle švédské bohyně Vanadis?
Základní informace
Vanad patří mezi stopové prvky a v těle dospělého člověka je zastoupen v množství asi 15–40 mg. Vanad údajně objevil švédský biochemik Sefström a pojmenoval ho podle švédské bohyně Vanadis.
Funkce v organismu člověka
Názory odborníků na význam a funkci vanadu v lidském organismu jsou nejednotné a nejasné a je nutný další výzkum této oblasti. Jednou z nejdůležitějších funkcí vanadu je pravděpodobně jeho účast v metabolismu cholesterolu a zabraňování nadměrného hromadění cholesterolu v krevním oběhu. Podílí se také na metabolismu sacharidů a inzulinu a jeho dostatečný příjem je nutný především pro diabetiky. Vanad je důležitý pro regulaci mineralizace kostí a zubů. Předpokládá se také působení v tyreoidálním metabolismu, antikancerogenní efekt, schopnost imitovat inzulin a další biochemické funkce.
Doporučený denní příjem
Dle přílohy č. 5 k vyhlášce č. 225/2008 Sb. doporučená denní dávka (DDD) vanadu není stanovena.
Projevy nedostatku
Nedostatek tohoto stopového prvku byl popsán pouze experimentálně u pokusných zvířat. Předpokládá se, že nedostatek vanadu může být jednou z příčin vzniku kardiovaskulárních onemocnění, poruch ledvin nebo neplodnosti. Nedostatek vanadu může být také příčinou vniku cukrovky.
Nejdůležitější přírodní zdroje
Mezi nejlepší přírodní zdroje vanadu patří červené maso, ryby, rostlinné oleje, fazole, jablka, hrušky, švestky, česnek, mrkev, mléko nebo tvaroh.
Toxicita
Příznaky předávkování vanadem mohou být astmatické problémy, zápal plic nebo různé kožní ekzémy.
--- konec článku ---