Vitaminy rozpustné ve vodě
Podle svých chemicko-fyzikálních vlastností jsou první ucelenou skupinou vitaminů vitaminy hydrofilní neboli rozpustné ve vodě. Mezi hydrofilní vitaminy řadíme vitamin C neboli kyselinu askorbovou a skupinu vitaminů B (vitamin B1, B2, B6, B12, niacin, kyselina pantothenová, kyselina listová a biotin). Podívejme se nyní, kde se jednotlivé vitaminy nacházejí a proč jsou pro náš organismus důležité.
Vitamin B1 – thiamin
Věděli jste, že thiamin je nejméně tepelně stálý ze všech vitaminů skupiny B, a proto se využívá jako tzv. indikátor telepné úpravy potravin?
Vitamin B2 – riboflavin
Věděli jste, že nedostatek riboflavinu se může projevit lámavostí nehtů, prasklinami ústních koutků, suchou pokožkou nebo záněty sliznic?
Vitamin B3 – niacin
Věděli jste, že užívání antikoncepčních tablet, antibiotik a častý příjem alkoholu výrazně snižuje vstřebávání niacin z potravy?
Vitamin B5 – kyselina pantothenová
Věděli jste, že název kyselina pantothenová pochází z řeckého slova "panthos", což znamená "všudypřítomný" a odkazuje to na přítomnost tohoto vitaminu v širokém spektru potravin?
Vitamin B6 – pyridoxin
Věděli jste, že mezi nejlepší přírodní zdroje pyridoxinu patří maso a masné výrobky, ryby, vnitřnosti, ořechy, luštěniny nebo vaječný žloutek?
Vitamin B7 – biotin
Věděli jste, že biotin byl původně pojmenován vitamin H – podle německých slov "haar" a "haut", které v překladu znamenají "vlasy" a "pokožka", což odkazuje na jejich význam pro lidský organismus?
Vitamin B8 – inositol
Věděli jste, že kofein, který je přítomný například v kávě, snižuje vstřebávání inositolu z potravy?
Vitamin B9 – folát, kyselina listová
Věděli jste, že nedostatek kyseliny listové je velmi rizikový zejména pro těhotné ženy?
Vitamin B11 – cholin
Věděli jste, že nejlepším potravinovým zdrojem cholinu jsou vaječné žlotky, játra, hovězí maso, luštěniny a ořechy?
Vitamin B12 – kobalamin
Věděli jste, že nedostatek vitaminu B12 je rizikový především pro vegetariány a vegany, protože tento vitamin se vyskytuje pouze v potravinách živočišného původu?
Vitamin C – kyselina askorbová
Věděli jste, že všichni savci, kromě lidí, primátů a morčat si umí sami přirozeně vytvořit vitamin C ve svém organismu?