Prvky
Bór – potenciální pomocník v boji proti osteoporóze
Věděli jste, že bor se mimo jiné podílí také na stavbě kostí?
Draslík – pro rovnováhu vnitřního prostředí
Věděli jste, že nedostatečný příjem draslíku ve stravě může vést až k nepravidelné srdeční činnosti?
Fluor – stavební kámen zubní skloviny
Věděli jste, že fluor působí proti vzniku zubního kazu?
Fosfor – pro pevné kosti a zdravé zuby
Věděli jste, že dlouhodobý a nadměrný příjem fosforu ve stravě (např. v podobě sycených nápojů) může vést k poruše metabolismu vápníku a důsledkem toho může být až osteoporóza.
Hořčík – nepostradatelný minerál
Věděli jste, že přes 90 % populace nemá ve stravě dostatečný příjem hořčíku?
Chlor – pro správné trávení
Věděli jste, že hlavním zdrojem chloru v naší potravě je kuchyňská sůl neboli chlorid sodný?
Chrom – bojovník proti chutím na sladké
Věděli jste, že chrom je nezbytně nutný k udržování stálé hladiny krevního cukru (glykémie)?
Jod – klíčový regulátor metabolismu
Věděli jste, že jód je nezbytně nutný pro správnou funkci štítné žlázy?
Mangan – pro správné fungování celého organismu
Věděli jste, že nejlepším přírodním zdrojem manganu jsou ořechy, semena, avokádo, mořské řasy nebo luštěniny?
Měď – důvod, proč si pochutnat na čaji a kávě
Věděli jste, že u většiny obyvatel rozvinutých zemí, kteří přijímají pestrou a vyváženou stravu je zásobení mědí dostatečné?
Molybden – pro metabolismus bílkovin
Věděli jste, že mezi nejlepší přírodní zdroje molybdenu patří luštěniny, zelenina s tmavě zelenými listy a celozrnné obiloviny?
Selen – nepostradatelný i toxický zároveň
Věděli jste, že selen je velmi důležitým antioxidantem, který chrání náš organismus před škodlivým vlivem volných radikálů?
Síra – nepostradatelná součást bílkovin
Věděli jste, že nejlepším přírodním zdrojem síry jsou potraviny bohaté na bílkoviny – maso, ryby, vejce, sýry, luštěniny nebo mléčné výrobky?
Sodík – strašák pro srdce a cévy
Věděli jste, že u sodíku mám mnohem více hrozí jeho toxicita z nadměrného příjmu než rizika z nedostatku?
Vanad – proti ukládání cholesterolu
Věděli jste, že vanad objevil švédský biochemik a pojmenoval ho podle švédské bohyně Vanadis?
Zinek – pro celkové zdraví
Věděli jste, že využitelnost zinku z potravy pozitivně ovlivňuje strava bohatá na potraviny živočišného původu s vysokým obsahem bílkovin, resp. aminokyselin (například maso, mléko a vejce)?
Železo – pro přenos kyslíku v organismu
Věděli jste, že asi 75 % železa v lidském organismu se nachází v červených krvinkách ve formě hemoglobinu